• dollar DOLAR
  • euro EURO
  • gold ALTIN
  • ANLIK DÖVİZ dollar euro gold
  • eczane NÖBETÇİ
    ECZANELER

Teknolojinin hayatımızdaki faydaları ve zararları

Teknolojinin hayatımızdaki faydaları ve zararları
Yazıyı Büyült Yazıyı Küçült

Adıyaman Rehberlik Araştırma Merkezi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Fuat Turan, çocukların zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmesi için internete bağlı teknolojik araçlarını ölçülü kullanması gerektiğini kaydetti.

Son yıllarda kullanımı artan cep telefonu ve bilgisayarların kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiğini dile getiren Turan, teknolojik araçların kölesi haline gelinmemesi gerektiğini dile getirdi

“İnternetin ortaya çıkması ciddi anlamda faydalar da getirdi, zaralar da verdi”

Teknolojinin ruhsal ve fiziksel hasarlara yol açmasına izin verilmemesi gerektiğini belirten Turan, “Günümüz insanı, çağımız belki hiçbir çağda olamayan bir devrimle karşılaştı. Bunun adı bilgisayar, internet, tablet, cep telefonu bunlar çok yakın tarihli icatlar. Benim çocukluğumda internet, bilgisayar yoktu. Ama günümüz anne ve babalarının bilmediği interneti, teknolojiyi günümüz çocukları bilmektedir. Bana göre bu büyük bir devrimdir. Şöyle ki Osmanlı Devletinde matbaanın kullanılması nasıl bir hava ortaya koyduysa iyi ya da kötü değerlendirilebilir. İnternetin de günümüz de ortaya çıkması ciddi anlamda faydalar da getirdi, zaralar da verdi. Bu noktada yetişkinlerin interneti, teknolojiyi bilinçli, yerinde ve faydalı kullanması önemlidir. Bunu hayatımızda çıkardığımız zaman belki dünyanın hızına yetişemeyeceğiz. Ama bunlarla fazla haşir neşir olduğumuz zaman beraberinde bağımlılık ya da benzeri sıkıntılar meydana getirebiliyor.” ifadelerini kullandı.

İnternet üzerinden sanal âlemlerde yapılan işlemlerin, alış verişlerin beraberinde sıkıntılara neden olduğunun altını çizen Turan, “Bu noktada anne babalar, öğretmenlere düşen görevler var. MEB bu sene genel hedef olarak bilinçli teknoloji kullanımını seçti. Bunun atında yatan unsur bilişim suçlarındada ve siber zorbalıkta bir artışın olmasıdır. Bundan kaynaklı ciddi bir problem var. Yıl içerisinde birçok problem bize taşındı. İnternette kandırmalar, şantaj, tehdit… Birçok olayı maalesef artık 10-15 yaşlarındaki çocuklarda maalesef görebilmekteyiz. İnsanlarda alışveriş bağımlılığı veya kripto para denilen bitcoinlere meyil etme başladı. Biliyoruz ki bunlar ocaklar söndürüyor, sıkıntılar meydana getiriyor. Bu noktada anne ve babalar olarak bu noktaya eğilmemiz lazımdır.” dedi.

“Çocuğumuzla internet kullanımı üzerine bir sözleşme yapmamız gerekiyor”

<iframe width=”560″ height=”315″ data-src=”https://www.youtube.com/embed/wiFv2Lemp08″ title=”YouTube video player” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Çocukların internet kullanımına sınırlama getirilmesi ve gezeceği sayfaların belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Turan, “Bunu günün hangi saatlerinde kullanacak, nerelere girecek, nelere dikkat edecek bu noktada anne, baba ve çocuklar oturup bir sözleşme yapacaklar. Maalesef internete maruz kalmamızın bir takım bedelleri oluyor. Gözde bozulmalar, sinirsel anlamda bir takım hasarlar meydana gelebiliyor. Kamburlaşma, yeme içme bozuklukları baş gösterebiliyor. Çünkü kişi internet ortamında kendini öyle kaybediyor ki belki yemek yeme aklına gelmiyor. Belki de aşırı yemek yemenin verdiği rahatsızlığın da farkına varamıyor. Uzmanlar ekrana çok yakın bakmanın özellikle de çocuklar üzerinde otizm, yaygın gelişimsel bozuklar gibi hasarlar bıraktığını belirtiyor. Bir de bizde ruhsal anlamda bıraktığı zararları da var. Bunlar da anksiyete, kaygı, endişe, depresif ruh hali tesirlerini otaya koyabiliyor. Bu noktada bileceğiz ki teknolojinin çok faydaları olduğu gibi ruhsal, fiziksel, duygusal anlamda da ciddi hasarları var. (İLKHA)

Mersin için vakitler
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı